Over

Ik ben geboren in Bergen op Zoom, de stad waar ik nog steeds woon en werk. Daar, op het grensgebied tussen water, bos en polderland, groeide een liefde voor de natuur en natuurlijke materialen zoals hout. Mijn houten geboortehuis stond in de bosrijke omgeving van landgoed Ruitershove, maar moest wijken voor de aanleg van de snelweg A58. We verhuisden een paar honderd meter verderop naar een pas aangelegde nieuwbouwwijk. De ‘natuurschok’ was aanzienlijk, maar de band met alles wat groeit en bloeit was al gevormd.

Links: zomer 1970, rechts: winter 1970/1971

Voor mijn professionele scholing studeerde ik biochemie (Universiteit Utrecht), muziek (jazz gitaar, Codarts) en muziekinstrumentenbouw (School of Arts Gent). Tegelijk werkte ik in het hoger chemieonderwijs (Avans Hogeschool) en in het vakgebied van de akoestiek, voor het Japanse bedrijf RION.

Sinds 2001 bouw ik snaarinstrumenten en tussen 2010 en 2022 was ik docent vioolbouw, scheikunde en akoestiek aan KASK/Conservatorium Gent, België. Op deze school trad ik eveneens op als mentor voor master-scripties en artistiek promotor van enkele doctoraten (Tim Duerinck, Victor Gama). Momenteel richt ik me op de bouw van en onderzoek naar historische en hedendaagse snaarinstrumenten. In juni 2020 werd een eigen doctoraatsonderzoek voltooid aan de Universiteit Gent, over het leven en de instrumenten van de achttiende-eeuwse vioolbouwer Benoit Joseph Boussu. Mijn organologische publicaties verschenen in vaktijdschriften als Early Music (Oxford University Press), The Galpin Society Journal en The Strad (zie ook de publicatielijst op deze website). Daarnaast mocht ik mijn werk presenteren op een aantal internationale conferenties rond organologie en musicologie.

Links: pas voltooide barokcello, rechts: op bezoek in de studio van Klara radio, bij Olav Grondelaers
Links: presentatie op een organologisch congres, rechts: overhandiging van de Project Boussu cd aan Klara-presentatrice Katelijne Boon